Installera laddbox – 7 saker att tänka på
Har du också gått över till den gröna sidan? Att skaffa elbil blir alltmer popuklärt och ett steg i tiden, då världen börjar inse att alla måste hjälpas åt för att minska koldioxidutsläppen och sluta förbränna fossila bränseln.
Att ha elbil innebär att du aldrig behöver tanka bensin eller diesel på en mack igen – däremot behöver bilen laddas med el. Laddstationer i form av laddboxar eller laddstolpar har börjat dyka på på bensinmackar, gatuparkeringar och vid företag så att man ska kunna ladda sin bil när man inte är hemma. Men du vill kunna ladda bilen hemma också. Därför behöver du installera laddbox.
Det dyker upp allt fler märken på laddboxar i Sverige, och det kan kännas svårt att välja viljen laddbox just du borde ha. Här är några saker du bör fråga din elinstallatör om innan du köper och ska installera laddbox hemma.
1. Dynamisk lastbalansering
Om laddboxen har dynamisk lastbalansering innebär det att laddstyrkan anpassas efter hushållets övriga strömförbrukning, och på så sätt behöver du inte oroa dig för att säkringen ska gå. Det kan spara dig tusentals kronor per år i elnätsavgift då du inte behöver säkra upp huset.
2. Smart molntjänst
Idag har flera laddboxar smarta tilltjänster där du exempelvis kan styra laddningen genom en app och starta eller stänga av laddningen. Du kan många gånger även se statistik, effektivitet och eventuella felmeddelanden i appen, som uppdateras hela tidne om det är en molntjänst.
3. Antal uttag
Har ni mer än en elbil hemma? Det kan räcka med att installera en laddbox – idag finns laddboxar med flera uttag så att du kan ladda två bilar samtidigt.
4. Grön Teknik
Har du rätt att göra skatteadrag för Grön Teknik? Om du uppfyller Skatteverkets krav kan du få dra av 50 procent på skatten för köp och installation av laddbox. Det är din återförsäljare som kan ansöka om detta, och det brukar vara lättast om denne är ett svenskregistrerat bolag.
5. Ställbar effekt
Laddboxens laddningseffekten kan på vissa laddboxar justeras efter behov eller begränsning upp och ned, så länge det ligger innanför laddboxens kapacitet.
6. RFID-läsare
Har laddboxen en RFID-läsare? RFID står för "Radio Frequency Identification" och innebär att den som ska använda laddboxen måste identifiera sig med en tagg eller bricka inna boxen går att använda. Det kan till exempel vara användbart om laddboxen står öppet så att vem som helst annars kan använda den.
7. Inbyggd jordfelsbrytare
När du ska installera laddbox är ett krav att du har en jordfelsbrytare av typ B eller typ A med likströmsövervakning. Detta för att hindra att strömmen går tillbaka in i laddboxen om något skulle gå fel. Om en jordfelsbrytare inte ingår när du köper laddboxen ska det finnas i den matande elinstallationen. Gå igenom vilken typ av jordfelsbrytare du har i ditt hem. Kanske behöver den uppdateras? Om en laddbox saknar inbyggd jordfelsbrytare typ B brukar det tillkomma som en extra materialkostnad av elektrikern som utför elinstallationen.
Lycka till!